Γιατί πρέπει να διαβάζω στο μωρό μου, αφού δεν καταλαβαίνει την ιστορία;

by - 5:52:00 π.μ.

Το να διαβάζεις σε κάποιον που φαίνεται ότι προτιμά να δαγκώνει το βιβλίο, μπορεί να φαίνεται γελοίο. Κι όμως, είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για την μάθηση του παιδιού σου.

Μέχρι να αποκτήσουμε παιδιά, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε διαβάσει δυνατά από τότε που είμασταν παιδιά. Μπορεί να μην δεις άμεσα τα πλεονεκτήματα με το να διαβάζεις στο μωρό σου - ίσως και να αισθανθείς γελοία. Όμως τα παιδιά που τους διαβάζουν από νωρίς έχουν μεγαλύτερη επιτυχία όταν αρχίζουν να μαθαίνουν να διαβάζουν για αρκετούς λόγους:

Ακούγοντας ιστορίες βοηθάει το παιδί να αναπτύξει τις γλωσσικές του δεξιότητες. Τα εξοικειώνει στο ρυθμό και στα βήματα της γλώσσας και τα βοηθάει να ακούνε τα κενά μεταξύ των λέξεων.

 Από την ώρα που τα μωρά αναρωτιούνται, γύρω στους 2 μήνες, είναι έτοιμα να "υιοθετήσουν" την "επιστροφή συμπεριφοράς". Ακούγοντάς σε να του διαβάζεις δυνατά το ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσει τη δικιά του φωνή και το βοηθάει να "χτίσει" την αυτοπεποίθησή του με τις δικές του ικανότητες επικοινωνίας. 

Τα βιβλία με τις εικόνες βοηθάει το μωρό να αναγνωρίσει τα σχετικά αντικείμενα, όπως τις αγελάδες, τα καράβια και τα αεροπλάνα. Καθώς μεγαλώνει γίνεται ικανό να χρησιμοποιήσει τις εικόνες και να φτιάξει ιστορία. Αργότερα, οι ίδιες εικόνες θα το βοηθήσουν να μαντέψει ποιές είναι οι λέξεις και να αναπτύξει τις ικανότητές του στο διάβασμα.

Οι ιστορίες τονώνουν την φαντασία και την δημιουργικότητα του μωρού  και το βοηθάνε να αναπτύξουν ακόμα καλύτερα τις ικανότητες του στην λύση ενός προβλήματος.

Επειδή διαβάζω γρήγορα, συνήθιζα να "πηδάω" λέξεις όταν πρωτοδιάβαζα στον γιό μου. Γρήγορα έμαθα να το επιβραδύνω. Διαβάζοντας αργά βοηθάει το παιδί να καταλαβαίνει ποιός λέει τι και να ακολουθούν την ιστορία. Τώρα, πρωτού διαβάσω μια νέα ιστορία στο γιό μου, την διαβάζω πρώτα στον εαυτό μου. Αυτό με βοηθάει να "δουλέψω" με τις φωνές που πρόκειται να μιμηθώ για κάθε χαρακτήρα. Έχει τόσο πλάκα! Μπορεί να γίνω όσο γελοία θέλω και να έχω ένα αποδεκτό κοινό.

Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά βιβλία για παιδιά που είναι δύσκολο να ξέρεις ποιό πρέπει να διαλέξεις. Τα πολύχρωμα βιβλία ελκύουν την προσοχή του μωρού. Τα βιβλία με ομοιοκαταληξία "ακολουθούνται" εύκολα από τα μικρά παιδιά και τα βοηθάει να μάθουν τον ρυθμό της γλώσσας. Το απίθανο πράγμα με τα ποιήματα είναι ότι είναι εύκολο να τα θυμούντε και να τα απαγγείλουν στο αμάξι ή τις ώρες που δεν μπορούν να διαβάσουν. 

Υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί λόγοι γιατί είναι σημαντικό να διαβάζεις στο μωρό, αλλά ίσως πιο σημαντικό είναι ότι διαβάζοντας μαζί βοηθάει να δημιουργηθεί ένας κοντινός δεσμός μεταξύ του γονέα και του παιδιού που θα κρατήσει ακόμα και όταν η ιστορία θα έχει ξεχαστεί.

leapfrog.com

You May Also Like

0 σχόλια