Συμβουλές για την ασφάλεια και την προστασία από τον ήλιο από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

by - 7:24:00 π.μ.


Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους είναι μια συνηθισμένη δραστηριότητα την περίοδο της άνοιξης ή στις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά πρέπει να θυμάστε να προστατεύεστε από την ηλιακή ακτινοβολία. Όλοι κινδυνεύουν από ηλιακά εγκαύματα. Ειδικά τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από τις ακτίνες του ήλιου.  Όπως και άλλα εγκαύματα, το έγκαυμα από τον ήλιο αφήνει το δέρμα κόκκινο, ζεστό και είναι επώδυνο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες, πυρετό, ρίγη, πονοκεφάλους και ένα γενικό αίσθημα ασθένειας. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προσφέρει συμβουλές για την ασφαλή φύλαξη των παιδιών από τον ήλιο.

Προστασία από τον ήλιο για παιδιά κάτω των 6 μηνών

  • Τα μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών πρέπει να φυλάσσονται μακριά από την άμεση έκθεση στον ήλιο. Μετακινήστε το μωρό σας στη σκιά κάτω από ένα δέντρο, μια ομπρέλα ή την κουκούλα του καροτσιού. Ντύστε το μωρό σας με ελαφριά ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια και φορέστε τους καπέλα με μεγάλο γείσο που καλύπτουν το λαιμό για να αποφύγετε τα εγκαύματα από τον ήλιο.
  • Όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα ρούχα, οι γονείς μπορούν να εφαρμόζουν ελάχιστη ποσότητα αντηλιακού, τουλάχιστον με 15 SPF (δείκτη προστασίας), σε βρέφη κάτω των 6 μηνών, σε μικρές περιοχές όπως το πρόσωπο και το πίσω μέρος των χεριών. Θυμηθείτε ότι χρειάζονται 30 λεπτά για να είναι αποτελεσματικά. 
  • Εάν ένα βρέφος έχει ηλιακό έγκαυμα, εφαρμόστε δροσερές κομπρέσες στην συγκεκριμένη περιοχή. 

https://www.mysunshine.gr/prostasia-ston-ilio.html

 

Προστασία από τον ήλιο για Παιδιά
·         Η πρώτη και η καλύτερη γραμμή άμυνας έναντι της επιβλαβούς έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία (UVR) είναι η κάλυψη. Μείνετε στη σκιά όποτε είναι δυνατόν και περιορίστε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής - από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ

  • Επιλέξτε ρούχα από ύφασμα με πυκνή ύφανση. Τα ρούχα από βαμβάκι είναι δροσερά και προστατεύουν. 
  •  Προσπαθήστε να βρείτε ένα καπέλο με γείσο που να καλύπτει μεγάλη επιφάνεια, για να μπορεί να καλύψει τα μάγουλα, το πηγούνι, τα αυτιά και το πίσω μέρος του λαιμού. Γυαλιά ηλίου με προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) για την προστασία των ματιών του παιδιού σας. 
  •  Εφαρμόστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας  SPF 15 ή μεγαλύτερο σε περιοχές του δέρματος του παιδιού σας που δεν καλύπτονται από ρούχα. Πριν από την εφαρμογή, δοκιμάστε το αντηλιακό στην πλάτη του παιδιού για τυχόν αλλεργική αντίδραση. Εφαρμόστε προσεκτικά γύρω από τα μάτια, αποφεύγοντας τα βλέφαρα. Εάν εμφανιστεί εξάνθημα, μιλήστε με τον παιδίατρο σας. 
  •  Βεβαιωθείτε ότι έχετε εφαρμόσει αρκετή ποσότητα αντηλιακού. 
  •  Επαναλάβετε κάθε δύο ώρες ή μετά το μπάνιο ή την εφίδρωση.
  • Εάν το παιδί σας πάθει ηλιακό έγκαυμα με αποτέλεσμα να έχει  φουσκάλες,  πόνο ή πυρετό, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.


Προστασία από τον ήλιο για όλη  την οικογένεια

  • Οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά την διάρκεια αυτών των ωρών.
  • Οι βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου μπορούν να ανακλαστουν από την άμμο, το νερό, το χιόνι ή το τσιμέντο, γι 'αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτές τις περιοχές.
  • Φορέστε ρούχα με προστασία από τον ήλιο, όπως μπλούζες για τη θάλασσα.
  • Οι περισσότερες από τις ακτίνες του ήλιου μπορούν να περάσουν μέσα από τα σύννεφα,  γι 'αυτό χρησιμοποιήστε αντηλιακή προστασία ακόμα και τις μέρες με συννεφιά. 
  •  Όταν επιλέγετε αντηλιακό, αναζητήστε αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα ότι προστατεύει τόσο από τις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB) όσο και από τις υπεριώδεις ακτίνες (UVA). Επιλέξτε αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό και εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες, ή μετά το μπάνιο, την εφίδρωση ή το σκούπισμα με πετσέτα. Μπορείτε αν θέλετε να επιλέξετε ένα αντηλιακό που δεν περιέχει το συστατικό οξυβενζόνη, μια αντηλιακή χημική ουσία που μπορεί να έχει ορμονικές ιδιότητες.
  • Το οξείδιο του ψευδαργύρου, ένα πολύ αποτελεσματικό αντηλιακό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιπλέον προστασία στη μύτη, τα μάγουλα, στην κορυφή των αυτιών και στους ώμους.
  • Χρησιμοποιήστε δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) τουλάχιστον 15. Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας  SPF 50+ είναι περιορισμένα.
  • Απλώστε το αντηλιακό πολύ καλά, φροντίζοντας να καλύψετε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές, ειδικά το πρόσωπο, τη μύτη, τα αυτιά, τα πόδια και τα χέρια, ακόμα και την πίσω πλευρά των γονάτων.
  • Βάλτε το αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγείτε έξω - χρειάζεται χρόνος για να απορροφηθεί από το δέρμα.
  • Τα αντηλιακά πρέπει να χρησιμοποιούνται για την προστασία από τον ήλιο και όχι για περισσότερη παραμονή στον ήλιο.

Πνευματικά δικαιώματα © 2018 Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής
Πηγή: https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/news-features-and-safety-tips/Pages/Sun-Safety-and-Protection.aspx

You May Also Like

0 σχόλια