Γιατί το παιδί μου πρέπει να φοράει γυαλιά ηλίου;

by - 4:15:00 π.μ.

Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που απασχολεί τους γονείς ειδικά κατά την περίοδο άνοιξη-καλοκαίρι είναι η χρήση των γυαλιών ηλίου από τα παιδιά. Ρωτήσαμε τον Παιδο-Οφθαλμίατρο κ. Χάρη Τριανταφυλλίδη να μας απαντήσει στις πιο συνηθισμένες απορίες των γονιών. 
 Η επιλογή των γυαλιών και ο τρόπος χρήσης τους αποτελεί αντικείμενο ερωτήσεων από τις μαμάδες και τους μπαμπάδες.
Ας δούμε κάποιες συχνές ερωτήσεις των γονιών:

Γιατί το παιδί μου πρέπει να φοράει γυαλιά ηλίου;

Το παιδί πρέπει να φοράει γυαλιά ηλίου πάντα όταν βγαίνει έξω για να προστατεύονται οι οφθαλμοί και το περιεχόμενό τους από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες (UV) του ηλίου.

Από ποια ηλικία συνιστάται η χρήση γυαλιών ηλίου;

Στην Αγγλοσαξονική σχολή ισχύει ότι “it’s never toο early” δηλαδή δεν είναι ποτέ νωρίς να βάλεις γυαλιά ηλίου που σημαίνει ότι δεν τίθεται κατώτερο όριο για να φορέσει ένα παιδί γυαλιά και η χρήση γυαλιών συστήνεται ακόμη και από νεογέννητα, ειδικά σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια.
Από την ηλικία ωστόσο των 2 ετών που το παιδί εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο, τα γυαλιά ηλίου γίνονται όλο και πιο απαραίτητα. Μετά τα 3 η χρήση των γυαλιών ηλίου κρίνεται επιτακτική.
http://www.mysunshine.gr/royxa-papoytsia/gyalia-ilioy-kietla.html

Τι γυαλιά ηλίου να πάρω στο παιδί μου;

Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να έχουν φίλτρο UVA και UVB και να έχουν απορροφητικότητα 97-100%. Να είναι όσο το δυνατόν πιο στρόγγυλα και όχι ορθογώνια ώστε το παιδί να μην κοιτάζει από πάνω.
Γυαλιά με χρωματιστούς φακούς καλό είναι να αποφεύγονται.
Μια ελαστική μπάντα γύρω από το κεφάλι πολλές φορές βοηθά στη σταθεροποίηση των γυαλιών.

Τι συμβαίνει με τα πιο μικρά παιδιά που δε φοράνε γυαλιά ηλίου;

Αν ένα παιδί είναι μικρό ή δε φοράει τα γυαλιά το καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα καπέλο με γείσο, ομπρέλα στο καρότσι και αποφυγή απευθείας έκθεσης στον ήλιο.
Σαν συμπέρασμα η χρήση των γυαλιών ηλίου κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι πρέπει να αποτελεί καθημερινή ρουτίνα για τη φροντίδα των ματιών του παιδιού μας. Η προστασία των ματιών από μικρή ηλικία βοηθάει στη αποφυγή προβλημάτων τόσο στην παιδική όσο και στη μετέπειτα ενήλικη ζωή.
Ο κ Χ.Τριανταφυλλίδης είναι Παιδοφθαλμίατρος με ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Οφθαλμιάτρων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Για οποιαδήποτε πληροφορία απευθυνθείτε στο τηλ. 2310223311, στο email htriant75@yahoo.go ή στο site www.paidikaiorasi.gr

You May Also Like

0 σχόλια