Φροντίδα... για γερά δοντάκια!

by - 7:53:00 π.μ.


Πως θα φροντίσω έτσι ώστε το μωρό μου να αποκτήσει γερά δοντάκια και ένα υπέροχο χαμόγελο; Υπάρχουν αρκετά σημεία που θα πρέπει να προσέξετε και μάλιστα από πολύ νωρίς για να διασφαλίσετε τη σωστή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας του παιδιού σας. Τα βρεφικά δόντια μπορεί να είναι μικρά, είναι όμως πολύ σημαντικά καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ομιλίας, της λειτουργίας της μάσησης και στην ευθυγράμμιση των μόνιμων δοντιών. Εάν δε φροντίσετε σωστά, τα νεογιλά δόντια- τα πρώτα δόντια του παιδιού σας - δε θα είναι υγιή, με αποτέλεσμα το παιδί να αντιμετωπίσει πιθανώς μελλοντικά προβλήματα. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Νεογιλά, τα πρώτα μου δοντάκια!
Τα δόντια του μωρού σας αρχίζουν να σχηματίζονται κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, όσο ακόμα το μικρό σας βρίσκεται στη μήτρα σας. Επομένως είναι αρκετά σημαντικό να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας ικανοποιητικές ποσότητες από τα αναγκαία συστατικά για τη δημιουργία των δοντιών, όπως: βιταμίνες A, C, D, ασβέστιο, φωσφόρο και πρωτεΐνες.
Κατά το διάστημα, από τη στιγμή που θα γεννηθεί μέχρι και την ηλικία των 6 μηνών, τα δοντάκια αυτά βρίσκονται καλά κρυμμένα κάτω από τα ούλα του παιδιού σας. Στη συνέχεια, θα αρχίσουν να κάνουν ένα-ένα την εμφάνισή τους μέχρι το χαμόγελο του μωρού σας να αποκτήσει 20 δοντάκια – περίπου στην ηλικία των 2,5 - 3 ετών. Τα δόντια αυτά ονομάζονται νεογιλά δόντια και παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανατολή των μόνιμων δοντιών του, στη μάσηση και στην ομιλία.

Μερικά παιδιά αρχίζουν να βγάζουν δόντια στους 15 ή και στους 18 μήνες. Οπότε μην ανησυχείτε εάν το παιδί σας είναι ενός έτους και δεν έχει βγάλει το πρώτο του δόντι.

Χρειάζεται να καθαρίζω τη στοματική κοιλότητα του μωρού μου πριν ακόμα βγουν τα νεογιλά δόντια;
Ναι! Θα ήταν καλό να ξεκινήσετε από νωρίς πριν ακόμα βγει το πρώτο του δοντάκι! Αν και τα βακτήρια του στόματος συνήθως δεν μπορούν να βλάψουν τα ουλα πριν ακόμα βγουν τα δόντια, δε σας προτείνουμε σε καμιά περίπτωση να παραμελήσετε τη στοματική του υγιεινή. Σε αυτή τη φάση δε μπορείτε να γνωρίζετε με σιγουριά πότε ακριβώς τα δόντια θα ξεκινήσουν να σπρώχνουν τα ούλα για να βγουν. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο καθιερώνετε ένα πρόγραμμα ρουτίνας όσον αφορά φροντίδα της στοματικής κοιλότητας του παιδιού σας.

Ωραία! Πως τα πλένουμε σε αυτή την φάση;
Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποια οδοντόκρεμα σε αυτό το στάδιο. Μπορείτε απλά να πάρετε ένα κομμάτι βρεγμένης γάζας, να το τυλίξετε γύρω από το δείκτη του χεριού σας και να τρίψετε απαλά τα ούλα του μωρού σας ή διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία ειδική δαχτυλήθρα σιλικόνης ακολουθώντας εύκολα την ίδια διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό θα απομακρύνετε τα βακτήρια τα οποία σε συνδυασμό με το γάλα αφήνουν πίσω τους μια κολλώδη πλάκα που βλάπτει τα δόντια του μικρού σας.

http://www.mysunshine.gr/spiti/mpanio/peripoiisi-aksesoyar-mpanioy/babyono-daxtyliki-odontovoyrtsa.html
 
Και όταν βγούν τα δοντάκια του;
Όταν τα δόντια του παιδιού σας θα αρχίσουν να εμφανίζονται (περίπου στους 6 μήνες), μπορείτε να ξεκινήσετε το βούρτσισμα τους με μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα – το πρωί και αμέσως πριν τον ύπνο. Θα πρέπει να βουρτσίζετε απαλά κάθε δόντι του μωρού σας, εσωτερικά και εξωτερικά, καθώς επίσης και τη γλωσσίτσα του – φυσικά εάν σας αφήνει! - για να απομακρυνθούν τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή.
Μη ξεχνάτε ότι είναι αρκετά σημαντικό το παιδί σας, καθώς μεγαλώνει, να μαθαίνει από εσάς πώς να πλένει τα δόντια του, έτσι ώστε μετά την ηλικία περίπου των 6-7 χρόνων να έχει την ικανότητα να τα βουρτσίζει σωστά και μόνο του.

http://www.mysunshine.gr/spiti/mpanio/peripoiisi-aksesoyar-mpanioy/babyono-set-3-odontovoyrtses.html


Τι οδοντόκρεμα θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσω;
Οι περισσότεροι οδοντίατροι συστήνουν να αποφεύγεται η χρήση οδοντόκρεμας ενηλίκων σε βρέφη και παιδιά γιατί περιέχει πολύ φθόριο. Το φθόριο αν και καταπολεμά αποτελεσματικά την τερηδόνα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται στη κατάλληλη δοσολογία για την ηλικία του παιδιού. Συνεπώς, θα πρέπει να προμηθευτείτε μία παιδική οδοντόπαστα που θα έχει καθόλου ή πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο.

Πότε πρέπει να ξεκινήσω να πηγαίνω στον οδοντίατρο;
Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο καλό είναι να γίνεται πριν κλείσει το πρώτο έτος της ηλικίας του, καθώς με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα εξοικειωθεί με την ιδέα. Κατά την επίσκεψη αυτή, ο οδοντίατρος θα ελέγξει τη στοματική κοιλότητα του παιδιού και θα σας συμβουλεύσει για θέματα σχετικά με τη φροντίδα των δοντιών του, την οδοντοφυΐα, το φθόριο και τη χρήση πιπίλας ή θηλασμού του δακτύλου.

Χρήσιμα tips για ένα υγιές χαμόγελο!

    • Καλό είναι να επιβλέπετε το βούρτσισμα των δοντιών ώσπου το παιδί να φτάσει στην ηλικία των επτά ή οκτώ ετών.
    • Φροντίστε να μη κοιμίζετε το μωρό σας με το μπιμπερό του. Γιατί με αυτόν τον τρόπο αφήνετε τα υπολείμματα της τροφής να παραμείνουν στα ούλα του καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, επιταχύνοντας έτσι τη δημιουργία τερηδόνας. Σε περίπτωση που το παιδί σας έχει συνηθίσει να κοιμάται με αυτόν τον τρόπο, σας προτείνουμε την επόμενη φορά να δοκιμάσετε να γεμίσετε το μπιμπερό μόνο με νερό.
    • Εάν χρησιμοποιείτε πιπίλα, βεβαιωθείτε πως είναι ορθοδοντική. Ακόμη, επιδιώξτε να την «κόψετε» πριν την ηλικία των 12 μηνών. Το ίδιο ισχύει και με το μπιμπερό.
    • Μη τοποθετείτε ζάχαρη ή μέλι στην πιπίλα του μωρού σας.
    • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στη διατροφή του παιδιού σας. Θα πρέπει να προγραμματίσετε μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει ποικιλία τροφών, γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλες πηγές ασβεστίου που βοηθούν στην ενδυνάμωση της αδαμαντίνης των δοντιών. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγονται τροφές και υγρά που περιέχουν ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες. Η πιθανή κατανάλωση ζάχαρης πρέπει πάντα να ακολουθείται από τον καθαρισμό των δοντιών.
    Κοίτα μαμά...χαμογελάω!




      



    You May Also Like

    0 σχόλια